Vocea beneficiarei

A erodat mîndria mea de femeie

 

- „ m-a apucat de păr, m-a izbit de perete, s-a urcat cu genunchiul pe gâtul meu apoi mi-a făcut vânt pe coridor. Când m-am trezit, eram în spital. L-am iertat pentru copil. Niciodată nu i-am răspuns înapoi. El deseori îmi spunea „te porţi frumos cu mine, dacă mă enervezi, te pun la loc, puţin ai primit în 2010, mie mi-i totuna, te omor şi mă duc în puşcărie, nu-mi va fi rău, şi acolo voi picta”. Această ameninţare mi-a stat mereu în cap, mă purtam frumos, multe lucruri le făceam împotriva voinţei mele, numai să nu strige, să nu mă bată. Mă obliga să fac sex cu el, după ce îşi făcea plăcerea mă dădea cu picioarele jos de pe pat. Niciodată nu m-am îmbrăcat după placul meu, îmi zicea „eu fac bani, te îmbraci cum îţi zic eu”. Atît de mult a erodat mândria mea de femeie, încît în ultimul timp nu puteam lua nicio decizie fără aprobarea lui. M-a distrus atât de mult psihologic, încât mă credeam inutilă, bună de nimic, urâtă, proastă aşa cum mă numea el în fiecare zi. Când vroiam să-i reproşez ceva, mă ameninţa că mă închide în psihiatrie. În vara 2014 nu am mai putut suporta înjosirile şi bătaia de joc, mi-am luat câteva lucruri şi am fugit la o mătuşă. În 2 zile am aflat de „Casa Mărioarei”, am venit aici pentru a înţelege că sunt Femeie, că sunt frumoasă, deşteaptă şi capabilă de a-mi schimba viaţa!..”

 

Am renunțat la robie

 

-...mă apucase de gât şi începu a încleşta degetele din ce în ce mai strâns, că am simţit că mă sufoc. Se uita la mine cu ochi tulburi ca de monstru fără pic de milă. Dacă nu sărea fetiţa mea de 12 ani să mă scape, cu siguranță îmi dădeam sufletul. Gâtul m-a durut o săptămână, aveam şi vânătăi vizibile, dar monstrul mi-a zis, că doamne fereşte să-mi sun rudele, sau să mă jelui la vecini, atunci la sigur că-mi ia zilele. Mi-a ascuns şi toate documentele. Numai după ce mi-am revenit, am înţeles că sunt foarte hotărâtă să pun capăt suferinţelor. Am răbdat şi am ascuns înjosiri, bătăi, pumni în cap - 15 ani. Îmi zicea că-s o cârpă de podele, că-s roaba lui, că poate face ce vrea el cu mine... Am pândit momentul când nu el nu era acasă, doar cu hainele de pe mine şi cu fetiţa am fugit pînă în fundul grădinii şi de acolo până la o vecină. La ea am stat o zi şi o noapte iar dimineaţa cu un transport de ocazie am ajuns la Chişinău la „Casa Mărioarei”... 

Mărioarei”... 

 

Răbdarea

 " Am tras ce n-aş dori nici duşmanilor să tragă. A împuşcat cu puşca după mine, m-a lovit de nu mă puteam ridica din pat. Dar eu nu am putut să-l las. Totul încercam să se întâmple departe de ochii copilului, vroiam pentru el sa păstrez această căsnicie." 

 

....За эти самые ужасные пять лет чего только не было. Синяки и кровоподтеки я вообще не считаю. На теле они были постоянно, а на лице я уже так сказать из опыта научилась их избегать, ну а редкие никто не видел. Покупала больничный и сидела, дома пока не пройдет. Избивал так, что ломал несколько раз мне ребра. Угрожал, что если уйду, убьет и т.д.

 

Frica a ajuns la nivelul maximal

Buna ziua ! Ma numesc Ana și locuiesc la sudul republicii.

O sa trec direct la subiect ca să nu iau din timpul nimănui. Am o vecină, bună prietenă care se confruntă mai zilnic cu violența din partea sotului sau. Omul este foarte instabil psihic, consumă alcool regulat și dupa ce o abuzează, peste 5 minute îi poate cere atenție, iubire, afecțiune de genul: "spune, mă iubești????". La început o înjosea verbal, psihic, ca aceasta, sărmana să-și piardă orice încredere în sine, iar acum de ceva timp a început să o agreseze fizic. Dacăo lovește, o face doar în cap, sau o trage de păr, căci știe că dacă se vor vedea vânătăi sau răni, tot el va fi bănuit. Nu o dată a fost chemată ambulanța, dar de fiecare dată, soacra vecinei spune că ba a căzut, ba s-a lovit și tot asa. Au o fetiță de 4 anișori și ea, mititica deja vede toată strășnicia prin care trece mama sa. Acum câteva zile, când a fost ultima agresiune, micuța a început să vomite de tare ce plângea și striga la tatăl său să se oprească. Mama sa s-a ales cu un deget de la mână fracturat și când au mers la spital, soacra acesteia, lucrător medical fiind, iarăși a mințit precum că și-a fracturat degetul singură.

    E puținul care-l cunosc eu, dar vă asigur că asta nu e tot. Eu urmăresc dintr-o parte doar, și din ce mai reușește prietena să-mi spună, căci tare se teme de el dacă află. Nu s-a adresat niciodată la poliție și nici nu încearcă, căci o va distruge în bătaie, frica a ajuns nivelul maximal, chiar dacă de multe nu e capabil acest om, e un fricos !!! La părinții ei nu poate pleca căci de multe ori aceștia au mâncat bătaie de la el și se tem și ei.

 

 

News

16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen

16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen

Cu fiecare zi,voluntarii nostri devin tot mai creativi. Ne bucurăm mult că avem susținători, pentru a combate violența în familie.

Orange Day!

Orange Day!

Campanie internaţională de prevenire şi combatere a violenţei împotriva femeilor şi fetelor.  sursa: AntiViolenta.md

Fii voluntar!

Fii voluntar!

Voluntariatul este o formă de activitate accesibilă şi constructivă pentru elevii şi studenţii care sunt gata să ofere o parte din timpul lor activităţilor de prevenire şi combatere a fenomenului de violenţă în familie. Asociaţia Împotriva Violenţei în Familie"Casa Mărioarei" promovează activitatea de voluntariat oferind tinerilor posibilitatea de a se autodezvolta....

Implicăte!

Implicăte!

Paricipă la acţiuni de prevenire şi combatere a violenţei în familie. Fii cel care poate face o schimbare. Doar împreună putem pune capăt durerii!

JoomShaper